Alternativ jul?

Julen sägs ju vara en kristen högtid då vi firar Jesufödelse eller?..

Julgranen kommer troligtvis från Tyskland någon gång på 18oo-talet men har haft en betydande roll i den Hedniska firandet också.  Då symboliserde trädet, som ofta var avskalt förutom själva toppen och placerad utanför dörren, ett skydd mot alla mörka krafter som man trodde var i omlopp under årets mörkaste nätter.

Sen har vi ju julbockar och tomtar mm. tomten är väl egentligen ett Amerikanskt påhitt och om jag inte minns helt fel har väl Coca kola något med de att göra.
Julbocken är en mycket gammal symbol som förkom innan den kristna julen. Julkransen på dörren kommer antagligen från den anglosaxiska jultraditonen Yule.

Den "ursprungliga" julen var att fira vintersolståndet som infaller ungefär mellan den 21-23 december.
Då firade vi Midvinterblot här i skandinavien. Ljusets återkomst och dess växande kraft i naturen var i fokus. Man bad om gudarnas välsignelse över den groende grödan, önskan om god årsväxt, men även på vinterns och julens makter, som Ull och Jolner.

Hedendomens syn på mörker och ljus är mer naturnära än kristendomens syn. Hedendomen ser både det mörka och det ljusa bortom gott och ont och behövs för livets gång här på jorden.

När man firade Blot helgade man måltiden genom att man bjöd man in gudarna till måltiden, alltså inte att offra en massa blodiga djur eller något. Man ger något tillbaka av allt överflöd man har. ( Låter väldigt sunt tycker jag.)

Kommentera här: