Smarriga såser

Igår serverade vi vanlig marängsviss till efterrätt och jag gjorde två riktigt lätta och otroligt goda dessertsåser, en chokladsås och en kolasås även kallad dulce de leche.
 
Recept på chokladsås:
 
1 1/2 dl mjölk eller grädde
1 dl strösocker eller rårörsocker
4 msk kakao
1 msk smör
1 tsk vaniljpulver
 
Koka ihop grädde, socker, kakao i typ några minuter under omrörning och när såsen känns lagom tjock rör ner smöret och vaniljpulvret och severa när smöret smällt och blandat sig i såsen.
 
 
Dulce de leche:
 
Köp en burk sötad kondenserad mjölk (finns där bakingredienser finns i affären)
Ta bort ettiketten
ställ burken i en kastrull och täck HELA burken med vatten
koka i 2-3 timmar
se till att burken hela tiden är helt täckt av vatten
Låt svalna av länge (risk för brännskador annars) innan du öppnar burken
Blev kolan för tjock så blanda ut den med mjölk eller grädde till önskad konsistens
 
Kan användas som tårtfyllning, sås eller ätas som det är om man vill fylla ut låren lite!
 
 

Kommentera här: